Lammköttstips!

 

 /gryta.jpg

Annikas lammgryta

6 hg lammkött av bog i strimlor, eller ca 1 kg lammbog med ben
1 gul lök, tärnas
1 purjolök, ansas och skivas
2 morötter, ansas och skivas
1 äpple, skalas och tärnas
1 banan, skivas

Bryn lammköttet. Fräs lök. Lägg frukt och grönsaker i grytan.
Tillsätt 5 dl vatten.

Tillsätt:        
2 msk soya
½ msk vinäger
½ tsk salt
1 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
1 krm ingefära

Låt grytan sjuda ca 40 min - 1 timma
Servera med ris, grönsallad och Mango chutne



800px-lammfiol.jpg

LAMMFIOL

1 lammlår (ca 2 kg) färskt eller fryst

Saltlag:
2,5 l vatten
2,5 dl salt
0,5 dl socker

Mät upp vatten, salt och socker till lagen. Rör om till salt och socker lösts upp.
Lägg lammlåret i en stor och kraftig plastpåse. Fryst lår läggs i otinat.
Häll i lagen och förslut påsen. Köttet ska täckas av lagen.
Låt det frysta låret stå i rumstemperatur ca ½ dygn så att köttet tinar.
Rimmas sedan på sval plats ca 3 dygn, vänd påsen några gånger.
Sätt ugnen på 100 grader. Tag köttet ur laken. Lägg köttet på en långpanna.
Placera längst ner i ugnen ca 7 – 8 timmar. Innetemperatur 75 grader.
Låt köttet kallna, skär i tunna skivor.

 

Hel grillad lammstek

15 portioner
2 1/2 kg lammstek
salt

Marinad
1/2 dl olivolja
5 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl persilja, hackad
1/2 del färsk rosmarin
1 tsk grovmalen svartpeppar

Så här gör du: 

1. Beställ en lammstek från oss, butiken@runstensgard.se
2. Marinad: Blanda alla ingredienser till marinaden.
3. Putsa ev köttet.
4. Lägg köttet i dubbla, stora plastpåsar.
5. Häll på marinaden och se till att köttet täcks av marinaden. Låt ligga i kyl minst 2 timmar, helst över natten. 
6. Torka av köttet och grilla det på låg värme på gasolgrill eller över indirekt kolglöd.
    Lägg på lock. Vänd flera gånger under grillningen. Grilla tills innertemperaturen är
    60°C, 1-1¼ timme. 

    Låt köttet vila i folie ca 20 minuter innan det skärs upp.
    Salta köttet före serveringen.

Lycka till!